Vandaag heb ik weer een heerlijk recept voor jullie uit de Marokkaanse keuken: kip pastilla (bastilla): hartige taart gevuld met kip! Dit is een gerecht wat op veel (bruilofts)feesten in het groot geserveerd wordt. Dit gerecht is zowel hartig als zoet van smaak! Je kunt het maken met kip of vis. Kip vind ik ontzettend lekker, ik heb daarom voor deze variant gekozen! Ik dacht altijd dat het maken van dit gerecht heel moeilijk was, dat is het eigenlijk niet! Kwestie van de juiste kruiden en wat tijd :-)! Ben je al benieuwd?!
INGREDIËNTEN (4 personen)
– 4 grote kippenbouten of 1 hele kip (laat deze in stukken snijden door de slager – ik gebruik een hele kip)
– 1 kilo uien (ik rond dit altijd af naar benden, 900 gram aan ui? Ook prima!)
– 1/2 bosje peterselie (van de slager – Turkse of Marokkaanse winkel)
– 1/2 bosje koriander (van de slager – Turkse of Marokkaanse winkel)
– 10 eieren (kleine, 8 middelgrote)
– Zout naar smaak
– 1/2 tl peper (bij voorkeur wit, zwart kan ook)
– 1/4 el kurkuma
– 1/2 tlkaneel
– 1 zakje saffraandraadjes (ik gebruikte hier 1 zakje saffraanpoeder)
– 2 glazen lauw water
– 5 el zonnebloemolie en
– half theeglas zonnebloemolie
– 2 el suiker
– 5 el gesmolten roomboter
– 1 pak filodeeg (Turkse of Marokkaanse winkel)
Voor de garnering:
– Kaneel
– Poedersuiker
Voordat ik begin leg ik alle ingrediënten klaar. Alle specerijen (op de suiker na!) doe ik op twee kleine schoteltjes, deze mogen namelijk allemaal tegelijk in de pan. De verpakking van het filodeeg welke ik gebruik is erg lang, deze kun je vinden in het koel- of vriesvak bij de Turkse of Marokkaanse winkel (anders even vragen!). De verpakking ziet er zo uit:
BEREIDINGSWIJZE
1. Doe de kippenbouten/ hele kip in een pan en voeg de 5 el olie, specerijen (behalve de suiker!) en het water toe. Meng dit goed door elkaar heen. Laat dit op zacht vuur koken. Draai de kip af en toe om.
Ik gebruik graag een snelkookpan om mijn kip in te bereiden
2. Snij ondertussen de uien in ringen. Zodra ik dit gedaan heb, dek ik de ui eventjes af. Dit hoef je niet te doen, maar ik krijg altijd ontzettende tranende ogen van uien. Om deze reden dek ik ze heel even af. Vervolgens snijd ik de peterselie en koriander fijn. Dit kun je het beste met een keukenmachine doen, maar aangezien ik deze niet heb doe ik dit gewoon met de hand.
3. Als de kip klaar is haal ik deze voorzichtig uit de pan. Leg ze in een kom zodat de kip af kan koelen.
4. Voeg de uien, peterselie en koriander toe aan de pan (waar je net de kip uit hebt gehaald). Voeg hier ook de twee el suiker aan toe. Meng het geheel goed door elkaar heen en laat het op laag vuur koken. Roer regelmatig door.
5. Doe de eieren in een aparte kom en klop deze even los.
6. Zet het vuur van de pan uit en voeg meteen de geklopte eieren toe. Blijft goed doorroeren want de eieren moeten niet gaan stollen! Het is de bedoeling dat de eieren de saus dikker maken.
Ik heb mijn saus met ui, peterselie en koriander even in een andere pan gedaan zodat je dit op de foto goed kan zien
7. Zet een kom neer, waar je een vergiet op plaatst. Hier ga je het saus/groenten-mengsel in doen. Zorg ervoor dat je de saus goed uit laat lekken. Roer hiervoor goed door het prutje heen.
8. Zet ondertussen een pannetje op het vuur, waar je de roomboter in laat smelten.
9. Nu ga je de kip ‘plukken’. Wat ik hiermee bedoel is dat je het kippenvlees in een apart kommetje gaat doen. Je haalt dus de kip van het bot af en ontdoet deze van de velletjes. Je kunt de kip alvast in kleine stukjes ‘plukken’. Je kunt natuurlijk ook een schaar gebruiken, maar ik doe dit liever met mijn handen zodat ik alle stukjes vlees te pakken krijg. Ik gebruik hier twee kommen voor: in de ene doe ik de stukjes kip, in de andere de botjes en velletjes.
10. De gesmolten boter doe je in een kommetje, voeg hier het halve theeglas olie aan toe en meng dit goed door elkaar heen.
11. Nu komt het ‘lastige’ gedeelte.. Je gaat nu het filodeeg vullen. Filodeeg is ontzettend breekbaar en scheurt heel gemakkelijk, ben hier dan ook heel voorzichtig mee. Ik heb grote filodeeg bladeren. Ik maak éénpersoons kip pastilla’s, dat vind ik makkelijk met eten. Als er wat overblijft kun je dit gemakkelijk per persoon opwarmen op een later moment! Ik gebruik per kip pastilla 1,5 filodeegvel. Ik snij 1 groot filodeegvel in 2 stukken. Dek het filodeeg welke je niet gebruikt steeds af, dit wordt namelijk snel hard en dan kun je er niks meer mee.
Leg je filodeegvel op je werkbank en smeer deze goed in met het boteroliemengsel.
12. Sprenkel een eetlepel saus over je filodeegvel heen, doe dit later ook over de vulling!
13. Leg allereerst een handje kip in het midden van je filodeegvelletje, vervolgens een handje ui en dan weer een klein beetje kip.
14. Nu ga je het filodeeg dicht vouwen, dit is het lastigste gedeelte.
15. Vervolgens leg ik het andere filodeegvelletje over dit gevouwen pakketje heen en vouw deze aan de onderkant dicht, dit doe ik nog een keer met weer een nieuwe velletje, zodat je een stevig pakketje hebt en de eventuele scheuren in het 1e velletje hebt gedicht!
16. Leg alle pakketjes op een bakplaat. Zorg ervoor dat je over de bovenkant ook steeds wat van het boteroliemengsel smeert, zodat ze niet uitdrogen!
17. Doe de pastilla’s op ongeveer 180 graden, zo’n 20 minuten, in de oven. Aangezien iedere oven anders werkt dien je de pakketjes goed in de gaten te houden. Als ze mooi goudbruin zijn, kun je ze uit je oven halen!
18. Als laatste garneer je de filodeeg nog met poedersuiker en kaneel. Het is het mooiste om wat streepjes van kaneel te maken, dit kan ik alleen niet zo goed haha! Dus bij mij is het resultaat zo!
Besaha! Oftewel: eet smakelijk :-)!
Ps. wat ik zelf nog het aller-aller-allerlekkerste vind is om ook amandelen in de vulling te doen. Je moet de amandelen koken, zodra dit gedaan is in een vergiet doen en dan meteen pellen! Laat ze NIET afkoelen! Je kunt ook alle amandelen na het koken in een droge theedoek doen, en daar hard overheen wrijven. Dan gaan de velletjes er ook af. Doe vervolgens de amandelen in kleine stukjes hakken en door het gezeefde uimengsel heen :-)!
Heb jij wel eens pastilla op?
Wist je dat jij op dit moment een MAC lipstick naar keuze kunt winnen via mijn blog?! Wat je daarvoor moet doen lees je hier!
Ik zou het leuk vinden als je mij zou volgen via Bloglovin’ | Instagram | Facebook en Twitter
Oh wauw, lijkt me onwijs lekker! En was heb je het lekker uitgebreid uitgelegd, super fijn <3
Nog nooit gegeten of van gehoord. Maar het ziet er wel lekker uit zeg 🙂 Ben heel benieuwd. Lijkt me wel moeilijk alsnog hihi.
Wat een leuk recept zeg. Heel leuk een soort van foto tutorial voor eten. Het ziet er erg lekker uit!
Oh dat ziet er goed uit, dat kende ik nog niet! Leuk dat je dat deelt 🙂
Ziet er lekker uit!
Het is een Marokkaans gerecht en echt onwijs lekker. Wat doe je dit goed zeg!!
Waw, dit ziet er goed uit!
Beauty Treasures onlangs geplaatst…WAAM 100% PURE OLIËN & WIN WIN WIN
Ik zag het bij Benali op de t.v.en ben toen gaan zoeken ga het maken superfijne uitleg.
Ziet er lekker uit. Dus jij gebruikt 1 grote vel en die vel snijd je door midden toch?
Klopt meid! Je kunt ook kleine velletjes gebruiken, maar ik vind dit net zo handig.
lekker ,en duidelijk uitgelegd ,erstwhile boodschappen bij de marokaanse slager gehaald en druk geweest om er een veel te maken ,voor onze Marokaanse buren ,vrienden en een collega en de gasten bij ons thuis 2 bakplaten vol ,het was heerlijk dank u
Net terug van een vakantie in Marokko en daar Pastilla gegeten… heerlijk en na wat googlen op deze site terechtgekomen.
Binnenkort ga ik het recept proberen maar de beschrijving is zelfs voor een wat oudere man prima te volgen.
Wish me Luck.
Wat leuk! Ik adviseer je om de bladerdeeg uit de koeling te kopen, in plaats van uit de vriezer. Tegenwoordig vind ik die veel fijner, want deze scheurt minder snel. Succes!